Vitestin ®
Objednávky
Expedice
Obecné dotazy
Užívání
+420 389 500 001
+420 383 579 181
Odborné dotazy
Výzkumná skupina
+420 777 455 588
nebo napište na:
vitestin@vitestin.cz
Když skládáme svůj jídelníček, mysleme na to, jak udržet naživu přátelské bakterie v našem střevu. Naopak nesmíme krmit nezdravou stravou bakterie přátelské.
Nepřátelské bakterie produkují toxiny, a tím narušují integritu střeva a jeho schopnost nepustit do našeho těla látky zodpovědné za to, že se kdekoliv v těle rozjede zánět. "Ten vytváří podhoubí pro vznik nejrůznějších nemocí," upozorňují odborníci z České mikrobiomové společnosti a dodávají: "Naše tělo není popelnice. O své auto se staráme, zajímáme se o to, zda do něj netankujeme nekvalitní palivo, aby nám dlouho sloužilo a nezradilo nás na cestách." Na našem zdraví záleží mnohem ví, ale to jako by mnohým nedocházelo.
"Podstatou ochrany střevního mikrobiomu je úprava jídelníčku. Dostatečné množství vlákniny ve stravě působí jako prebiotikum, to znamená jako živná půda pro růst tělu prospěšných mikroorganismů," říká gastroenterolog docent Pavel Kohout, člen Fóra zdravé výživy. Doporučuje také konzumaci syrových produktů nebo produktů konzervovaných sušením kvašením či jinými postupy, což přispívá k zachování bakteriálních kmenů. Střevním bakteriím lahodí i potraviny s přídavkem probiotických kultur a čerstvá strava.
Potraviny, které obsahují lehce stravitelné a jednoduché cukry. Ty totiž prudce zvyšují hladinu krevního cukru, představují prázdné kalorie a jejich nadbytek poškozuje naše orgány, Takže z jídelníčku vyhoďte co nejvíc sladkostí, ale také sušenek a pekařských výrobků z bílé mouky a průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou konzervy.
Nákupní lístek pro zdravé střevo:
zelenina
ovoce
luštěniny
ovesné vločky
celozrnné výrobky
jogurty a kefíry
kysané zelí
fermentovaná zelenina, třeba kimči.
Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit kvašené potraviny jako zdroj probiotik, ujistěte se, že potraviny jsou nepasterizované (tento proces totiž probiotické bakterie zabíjí).
Některé potraviny je možno řadit do obou skupin, neboť obsahují jak prospěšné bakterie, tak zdroj vlákniny, kterým se bakterie živí. Jako příklad můžeme uvést kyselé zelí.
Připravte si domácí kombuchu. Kombucha je fermentovaný nápoj plný probiotik.
< RECEPT